Något som vi kanske inte tänker på när vi köper våra ekologiska grönsaker i affären är att även dessa fraktas till butiken med fordon. Dessa frakter innebär naturligtvis koldioxidutsläpp och ger därför en påverkan på klimatet. Visst är det trots detta bra att köpa ekologiskt, men det allra bästa är att odla sina grönsaker själv. Då behövs nämligen inga frakter. Här berättar vi hur du gör för att framställa din egen klimatsmarta mat.
Odla effektivt
Inte bara tanken på hållbarhet gör att fler vill odla, även de oroligheter som nu finns i världen gör att allt fler vill försäkra sig om att de har sin egen mat. För att lyckas med sina odlingar krävs dock lite kunskap och förberedelser. Många grödor kan du till exempel inte bara så utomhus då de måste förkultiveras. Exempel på sådana grödor är till exempel tomater, lök och olika typer av kål. De behöver ofta sås redan i mars för att plantorna ska hinna bära frukt under säsongen. Tyvärr bor vi i ett ganska mörkt land, något som gör att det för plantorna livsnödvändiga ljuset är en bristvara. Som tur är finns bra hjälp att få, nämligen en växtlampa för odling. Hos Wexthuset hittar du ett brett utbud av sådana. En växtlampa lyser med ett så starkt ljus att det efterliknar dagsljus och är därför ett bra tillskott till odlingsarsenalen för dig som vill lyckas med dina grödor. En växtlampa är extra bra för sådant som behöver lång tid på sig att gro, till exempel chili.
Så förkultiverar du dina grödor
När du bestämt vilka grödor du vill ha i din köksträdgård är det dags att förkultivera. Det innebär att du sätter dina frön på en frostfri plats, gärna inomhus. Vissa fröer behöver mer värme medan andra vill ha det svalare. Det är därför viktigt att du läser på om vad just dina fröer kräver för växtförhållanden. Vill du odla chili behöver du börja tidigt och sätta dina fröer redan i januari eller februari. Eftersom dessa månader är mörka är det viktigt att du kompletterar sådden med en växtbelysning.
Bra grödor att börja odla för nybörjaren är till exempel gurka, tomat och olika rotfrukter. Även många kålsorter är populära. De kräver dock en hel del jobb eftersom skadedjur verkar älska kål. Trädgårdsentusiasten Sara Bäckmo är en populär sakkunnig person som har många råd och tips att ge den som vill börja odla. Att läsa på innan man sätter igång med odlingen är överhuvudtaget viktigt för att lyckas.