Ät mer chiafrön för en bättre planet

För att åstadkomma en mer hållbar utveckling gäller det att arbeta på många olika plan, inte minst när det kommer till maten vi äter. Att äta mer vegetariskt är ett sätt att skapa en mer hållbar utveckling då det kräver mycket av jordens resurser för att ta hand om och föda upp djur. Med mer chiafrön i kosten blir maten både godare, nyttigare och bättre för planeten.

Tre sätt att äta chiafrön

Chiafrön är bra för mycket, inte minst för magen då de innehåller mycket nyttiga fibrer. Dock måste chiafröna vara krossade för att nyttigheterna i dem ska kunna tas till vara i magen. Annars transporteras de ut helt intakta och har inte påverkat magen eller kroppen alls. Det finns krossade chiafrön att köpa, men det går även utmärkt att krossa dem själv med en mortel.

För att få i sig chiafrön på ett enkelt och gott sätt kan man äta dem på tre sätt. Man kan blanda i krossade chiafrön i havregrynsgröten för att göra gröten mer rik på fiber. Man kan baka bröd med krossade chiafrön i degen för att göra brödet fiberrikt. Men man kan även hälla chiafrön i en mixer i samband med att man ska göra sin dagliga smoothie.

Frön och nötter av olika slag innehåller mycket järn och är därför ett bra komplement till kött. Den som behöver ha ett högt innehåll av järn i kosten, men samtidigt vill minska på mängden kött, gör därför rätt i att äta mer nötter och frön till vardags. Dessutom innehåller frön och nötter andra nyttigheter, såsom bra fetter, vitaminer och mineraler som kroppen mår bra av. Man behöver inte heller äta mängder för att få i sig alla nyttigheter, vilket därför är ett bra alternativ både för plånboken och planeten.